فهرست مطالب

نشریه تحقیقات منابع طبیعی تجدید شونده
سال نهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن وحیدی پارسا*، محمد شمسیان، سعیدرضا فرخ پیام، فرهاد کول صفحات 1-10

    هدف از انجام پژوهش حاضر، ساخت الوار تراشه موازی (PSL) با ساقه نی و تاثیر نانورس و دمای پرس بر خواص فیزیکی و مکانیکی آن می باشد. نانوذرات رس در سه سطح صفر، 5/1 و 3 درصد و دمای پرس در سه سطح 160، 180 و 200 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفتند. رزین مورد استفاده ملامین اوره فرمالدهید بود. فشار پرس 70 کیلوگرم بر سانتی مترمربع و زمان پرس 20 دقیقه به عنوان سنجه‏های ثابت در نظر گرفته شدند. آزمون های فیزیکی شامل جذب آب و واکشیدگی ضخامت در زمان های 2 و 24 ساعت و خواص مکانیکی شامل مدول گسیختگی و مدول الاستیسیته مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش نانورس تا 3 درصد، جذب آب و واکشیدگی ضخامت کاهش و در اثر افزایش دمای پرس تا 200 درجه سانتی گراد خواص فیزیکی بهبود یافتند. افزودن نانورس تا 5/1 درصد، خواص مکانیکی را بهبود بخشید و افزودن مقادیر بیشتر نانورس خواص مکانیکی را کاهش داد. با افزایش دمای پرس تا 180 درجه سانتی گراد خواص مکانیکی را بهبود یافت، اما دمای 200 درجه سانتی گراد کمی از این خواص را دچار افت کرد.

    کلیدواژگان: الوار تراشه موازی، خواص فیزیکی و مکانیکی، نانورس
  • علی محبی*، مسلم مظفری، سمیه ناصری، محمد امیرجان، رضا سبوحی صفحات 11-19

    سطح قابل توجهی از مراتع کشور در اثر عوامل مختلف تخریب یافته و بخش مهمی از گیاهان مرتعی در معرض خطر قرار گرفته و یا جمعیت آنها به شدت کاهش یافته است. برای ایجاد پایداری در این گونه مراتع، اصلاح و احیا آنها از طریق انتخاب گونه های مناسب و یافتن بهترین شیوه های کشت و استقرار آنها از اولویت ویژه ای برخوردار است، بنابراین با توجه به نتایج حاصل از طرح تحقیقاتی انجام پذیرفته، بذر پایه های چند سال Salsola rigidaهمراه با جمعیت های موجود آنها از مناطق مختلف مراتع استان سمنان جمع آوری گردید. به منظور بررسی و مطالعه درصد استقرار جمعیت گونه مذکور، آزمایشی با طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شرایط مزرعه بین سال های 1394-1392 به مرحله اجرا در آمد و از میزان درصد استقرار، یادداشت برداری به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SAS و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن صورت پذیرفت. نتایج حاصله نشان داد که از بین جمعیت های مورد مطالعه گونه Salsola rigida، ژنوتیپ 232 که مبدا بذری آن چاهک شماره 6 دامغان کویر حاج علی بود، بیشترین درصد استقرار و ژنوتیپ 229 با مبدا بذری جاده نظامی پایین تر از روستای اعلای کمترین مقدار را از خود نشان دادند. بنابراین می توان در امر اصلاح و احیا عرصه های این منطقه و مناطق مشابه از جمعیت 232 گونه مذکور استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی، جمعیت، درصد استقرار، سمنان. Salsola rigida
  • رضا یوسفی*، بهزاد ابهریان، مجتبی بختیاری صفحات 21-31

    ساختار جنگل یکی از مهم ترین اجزای کلیدی در تشریح اکوسیستم های جنگلی و تنوع زیستی آن به شمار می رود. به منظور مدیریت صحیح اکوسیستم های جنگلی، به شاخص هایی نیاز است که بتوان بیشترین اطلاعات را در رابطه با وضعیت فعلی ساختار جنگل و پایش تغییرات آن با صرف کمترین هزینه و زمان به دست آورد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تنوع ساختاری توده‏های راش با استفاده از مجموعه ای از شاخص های کمی سازی مبتنی بر نزدیک ترین همسایه شامل شاخص های زاویه یکنواخت، آمیختگی، فاصله تا همسایگی، تمایز قطری و ارتفاعی، در فاز زادآوری و تخریب در جنگل های دارابکلا مازندران انجام شد. شش قطعه نمونه یک هکتاری به این منظور در فازهای زادآوری و تخریب (سه قطعه نمونه در هر فاز) انتخاب و در هر قطعه نمونه، تعداد نه زیرنمونه (هر یک به مساحت 900 مترمربع) به فاصله 30 متر پیاده شد. قطر برابر سینه، ارتفاع درخت، فاصله بین درختان و زاویه بین آنها برای نزدیک ترین درخت راش به مرکز قطعه نمونه به عنوان درخت شاهد و سه درخت همسایه در نزدیک ترین فاصله نسبت به درخت شاهد اندازه گیری شد. میانگین شاخص های زاویه یکنواخت، آمیختگی گونه ای، تمایز قطری، تمایز ارتفاعی و شاخص فاصله نزدیکترین همسایه در فاز زادآوری به ترتیب 54/0، 50/0، 38/0، 54/0 و 13/4 و در فاز تخریب به ترتیب 51/0، 33/0، 43/0، 35/0 و 44/5 بدست آمد. بنابراین، با استفاده از اطلاعات حاصل از کمی سازی ساختاری توده های دست نخورده می توان سیر تکاملی آنها و همچنین نتایج حاصل از فعالیت های مدیریت جنگل را مورد ارزیابی قرار داد.

    کلیدواژگان: آمیختگی، راش، ساختار جنگل، کمی سازی
  • پریسا عباسیان، پدرام عطارد*، سید محمدمعین صادقی، ویلما بایرام زاده صفحات 33-46

    پژوهش حاضر باهدف برآورد پارامترهای اکوهیدرولوژیک تاج پوشش، شامل ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش، نسبت تبخیر در زمان بارندگی به شدت باران () و ضریب تاج بارش مستقیم با استفاده از روش های رگرسیون مبنا در توده دست کاشت پیسه آ (Piceaabies) واقع در کلاردشت مازندران، با اقلیم نیمه مرطوب انجام شد. میزان بارندگی (Pg) در هر رخداد توسط چهار باران سنج در نزدیک ترین محیط باز و تاج بارش (Tf) توسط 20 باران سنج که بر اساس طرح تصادفی در زیر تاج پوشش توده نصب شده بودند، اندازه گیری گردید. باران ربایی (I) از تفاوت تاج بارش و بارندگی در هر بارش به دست آمد. در مجموع 21 رخداد بارندگی با عمق تجمعی 1/380 میلی متر ثبت و مقادیر تاج بارش تجمعی و درصد تاج بارش (Tf%) به ترتیب 8/48 درصد و 6/39 درصد اندازه گیری شدند. بین باران رباییو بارندگیهمبستگی خطی مثبت و معنی دار (85/0 = 2R) و بین درصد تاج بارش (Tf%) و بارندگی رابطه ی لگاریتمی (43/0 = 2R) مشاهده شد. مقدار ضریب تاج بارش مستقیم، 34/0، مقدار متوسط ظرفیت نگهداری تاج‏پوشش، 15/2 میلی متر و ضریب 43/0 محاسبه شد. آگاهی از مقدار ضریب تاج بارش مستقیم و ظرفیت نگهداری تاج‏پوشش، در هنگام اعمال تیمارهای جنگل شناسی مناسب در هر توده، با توجه به رژیم بارندگی غالب آن اقلیم، عاملی مهم و موثر می‏باشد.

    کلیدواژگان: پیسه آ، تاج بارش، جنگل کاری، ظرفیت نگهداری آب تاج پوشش
  • اسماعیل پیرعلی خیرآبادی*، سید پژمان حسینی شکرابی صفحات 47-57

    در این مطالعه برخی جیره های اکسترود کارخانه های تولیدکننده غذای ماهی در استان چهارمحال و بختیاری با هدف تعیین شاخص های رشد و ترکیبات لاشه ماهی قزل آلا رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. از  این رو 3600 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (وزن اولیه 4/2±80 گرم) در یک دوره پرورش به مدت 130 روز در طرح کاملا تصادفی با چهار نوع خوراک صنعتی 1، 2، 3 و 4 در سه تکرار در نظر گرفته شد. تعداد 10 قطعه ماهی (3/7±7/294 گرم) در پایان آزمایش از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب و ترکیبات شیمیایی (شامل پروتیین، چربی، خاکستر و رطوبت) لاشه آنها تعیین گردید. نتایج نشان داد که میانگین وزن کل و افزایش وزن روزانه ماهیان تیمار 1 به طور معنی داری (05/0p<) بالاتر از سایر تیمارها بود. پایین ترین ضریب تبدیل غذایی به طور همزمان در تیمارهای یک و سه مشاهده شد و تفاوت آنها با سایر تیمارها معنی دار بود (05/0p<). بیشترین و کمترین درصد پروتیین لاشه به ترتیب در تیمارهای 1 و 2 مشاهده شد (05/0p<)، اما از نظر میزان چربی لاشه اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. بیشترین و کمترین مقادیر درصد خاکستر لاشه به ترتیب در تیمارهای یک و دو مشاهده شد (05/0p<). تیمارهای 1 و 4 به ترتیب دارای بیشترین و کمترین درصد کلسیم و فسفر بود (05/0p<). به طور کلی عملکرد جیره کارخانه های صنعتی تولیدکننده خوراک ماهی در استان احتمالا با توجه به تفاوت در مقدار پروتیین خام و سایر ترکیبات غذایی روی رشد و ترکیب لاشه ماهیان اثرات متفاوتی می گذارند.

    کلیدواژگان: چهارمحال و بختیاری، خوراک ماهی، قزل آلای رنگین کمان، کیفیت لاشه
  • سید عبدالمجید موسوی* صفحات 59-78

    مطالعه حاضر در دریاچه سد کارون چهار در استان چهارمحال و بختیاری با هدف تعیین تروفی دریاچه و بررسی برخی روابط بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی و زیستی آب از اسفند 1391 تا بهمن 1392 صورت پذیرفت. در این پژوهش سه ایستگاه شامل یک ایستگاه در نزدیکی تاج سد و دو ایستگاه در سرشاخه های ورودی دریاچه در رودخانه های ارمند و بازفت در نظر گرفته شد. برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب مانند دما، کدورت، سختی، دما، pH، اکسیژن محلول، اکسیژن مصرفی زیستی، مصرف اکسیژن شیمیایی، کل مواد جامد محلول، مواد جامد معلق کل، نیترات و فسفر کل و همچنین عوامل زیستی مانند شناسایی و شمارش فیتوپلانکتون ها و میزان کلرفیل a مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده در فصول مورد مطالعه 5 شاخه و 30 گونه فیتوپلانکتونی شناسایی گردید. بیشترین فراوانی به ترتیب مربوط به شاخه های Bacillariophyta (17 گونه)، Chlorophyta (6 گونه)، Chrysophyta (4 گونه)، Dinophyta (2 گونه) و Cyanophyta (1 گونه) بود. بر این اساس بیشینه میزان کلروفیل a در ماه تیر (9/4 میکروگرم بر لیتر) و کمینه آن در اسفند (1/2 میکروگرم بر لیتر) به دست آمد. نرخ غلظت کلروفیل a نشان دهنده غالبیت شرایط الیگوتروفی در دریاچه مورد مطالعه بود. نتایج نشان دهنده همبستگی کلروفیل با دما دارای بالاترین همبستگی بوده و با جامدات معلق فاقد همبستگی بود (P > 0.01). از طرفی غلظت کلروفیل a و فراوانی فیتوپلانکتون ها با شفافیت، نیتروژن کل و فسفر کل همبستگی منفی معنی داری را نشان داد (-P < 0.01). شاخص غالبیت در تابستان بیشترین (061117/0) و در پاییز کمترین (058/0) میزان را نشان داد، از طرفی شاخص تنوع گونه ای سیمپسون در فصل بهار بیشترین (94889/0) و در فصل پاییز کمترین (92905/0) میزان را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: تروفی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، سد کارون 4، فیتوپلانکتون، کلروفیل a
  • سید عبدالمجید موسوی* صفحات 59-78

    مطالعه حاضر در دریاچه سد کارون چهار در استان چهارمحال و بختیاری در سه ایستگاه از اسفند 93 تا بهمن 94 صورت گرفت. در این پژوهش سه ایستگاه درنظر گرفته شد. یک ایستگاه در نزدیکی تاج سد و دو ایستگاه در سرشاخه های ورودی دریاچه دررودخانه های ارمند و بازفت اختیار شد. برخی پارامترهای کیفی آب مانند دما، کدورت، سختی، دما، pH، اکسیژن محلول، اکسیژن مصرفی بیولوژیکی، مصرف اکسیژن شیمیایی ، کل مواد جامد محلول، مواد جامد معلق کل، نیترات و فسفرکل، همچنین پارامتر های زیستی مانند شناسایی و شمارش فیتوپلانکتون ها و میزان کلرفیل a مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده به طور کلی در فصول مورد مطالعه 5 شاخه و 30 گونه فیتوپلانکتونی شناسایی گردید. بیشترین فراوانی به ترتیب مربوط به شاخه های باسیلاریوفیتا (17 گونه)، کلروفیتا (6 گونه)، کریسوفیتا (4 گونه)، داین.فیتا (2گونه) و سیانوفیتا (1 گونه) بود. بیشترین میزان کلرفیل a در ماه ها گرم سال و کمترین آن در ماه های سرد سال ثبت گردید. بر این اساس بیشینه اندازه کلرفیل a در ماه تیر (4.9 میکروگرم بر لیتر) و کمینه آن در اسفند (2.1 میکروگرم بر لیتر) بدست آمد. نرخ غلظت کلرفیل a نشان دهنده غالبیت شرایط الیگوتروفی در دریاچه مورد مطالعه بود. نتایج نشان دهنده همبستگی مثبت و معنی دار بین پارامتر هایی مانند دما، مصرف اکسیژن شیمیایی ، نیترات ، pH، کلرفیل a، کدورت و فراوانی فیتوپلانکتون ها بود (P < 0.01). از طرفی غلظت کلرفیل a و فراوانی فیتوپلانکتون ها با شفافیت همبستگی منفی معنی داری را نشان داد (-P < 0.01).

    کلیدواژگان: فیتوپلانکتون، کلرفیل a، سد کارون 4، اکسیژن محلول، مصرف اکسیژن شیمیایی
  • ملیحه اختری*، مهدی عارف خانی صفحات 79-89

    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر برخی مواد سلولزی مانند خاک اره و آلفا سلولز (لینتر پنبه) جهت تصفیه پساب های صنعتی و شهری و جذب برخی ترکیبات (نیترات، سدیم و پتاسیم) و فلزات سنگین (کادمیوم، کروم و روی) موجود در این نوع پساب ها انجام پذیرفت. با توجه به مقادیر بسیار اندک کروم، کادمیوم و نیترات در نمونه پساب های مورد مطالعه از محلول کلراید کروم و کادمیوم با غلظت 20 قسمت در میلیون و محلول نیترات سدیم با غلظت 60 قسمت در میلیون جهت اندازه گیری هر یک استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد در بین جاذب ها، مخلوط خاک اره و آلفا سلولز تاثیر مشابهی در جذب سدیم و روی در مقایسه با خاک اره تنها دارد. جاذب ها بر جذب پتاسیم از پساب ها چندان موثر نبودند، اما تاثیر قابل توجهی در مقدار جذب کروم و کادمیوم داشتند، به طوری که مقدار کروم در نمونه شاهد از 27 میلی گرم در لیتر به مقدار 76/3 میلی گرم در لیتر پس از تحت تاثیر قرار گرفتن با جاذب خاک اره و 48/4 میلی گرم در لیتر در جاذب خاک اره و لینتر رسید. مقدار کادمیوم در نمونه شاهد از 22 میلی گرم در لیتر به مقدار 5/1 میلی گرم در لیتر و ضریب جذب 18/93 درصد پس از تحت تاثیر قرار گرفتن با جاذب مخلوط خاک اره و آلفا سلولز رسید، در حالی که تنها تحت تاثیر خاک اره به 88/0 میلی گرم در لیتر با ضریب جذب 96 درصد رسیده بود. جاذب ها نیز تاثیر چندانی در مقدار جذب نیترات در محلول نیترات سدیم نداشتند.

    کلیدواژگان: پساب شهری، پساب صنعتی، ضریب جذب، فلزات سنگین
|
  • Mohsen Vahidiparsa*, Mohammad Shamsian, Saeed Reza Farohk Payam, Farhad Koul Pages 1-10

    The aim of this study was to investigate the effects of nano-clay and press temperature on the physical and mechanical properties of parallel strand lumber made by the common reed straw. Three press temperatures of 160, 180, and 200 °С and nano-clay content of 0, 1.5% and 3% were separately considered. The melamine urea formaldehyde was used as adhesives substance. The press pressure (70 Kg cm-3 ) and time (20 min) were also considered as control variables. Physical tests including water absorption and thickness swelling in 2 and 24-hours’ time and mechanical tests including modulus of rupture and modulus of elasticity were also evaluated. Results showed that the water absorption and thickness swelling were decreased and increased by increasing the nano-clay up to 3% and the press temperature up to 200 °С , .respectivelyThe mechanical properties were increased and decreased by increasing the nano-clay up to 1.5% and more than 1.5%, respectively. The mechanical properties were improved by increasing the press temperature up to 180 °С slightly decreased up to 200 °С.

    Keywords: Nano-clay, Parallel strand lumber, Physical, mechanical properties
  • Ali Mohebby*, Moslem Mozaffari, Somaiieh Naseri, Mohammad Amirjan, Reza Sabohi Pages 11-19

    Most of the rangelands in Iran have been destroyed and a main part of rangeland plants are threeatened or their populations are reduced. In order to stability, reclamation of rangeland with adaptable species and finding the best cultivation method are of special priority. The present study was done to evaluate the stablishment percentage of Salsola rigida populations in different vegentation regions of Semnan provionce. Based on the results of reasearch project, seeds were collected and cultivated from different regions of the rangelands. For determination of population stablishment percentage, a randomized completelty block design were conducted in triplicate under farm conditions between 2013-2015 and the data were analyzed. Among the accessions, the genotype code 232 (originated from Chahakeh 6, Haj Ali Kavir) and 229 (originated from down road, Alay Village) had the highest and lowest stablishment percentage, respectively. Findings of the present research illustrated that genotype code 232 of S. rigida can be used for reclamation of rangelands in the study area.

    Keywords: Establishment percentage, Evaluation, Population, Salsola rigida, Semnan
  • Reza Yusefi*, Behzad Abhariyan, Mojtaba Bakhtiyari Pages 21-31

    Forest structure is one of the most important key components in the description of forest ecosystems and its biodiversity. In order to properly forest ecosystems management, indicators are required to obtain the most information about the current condition of the forest structure and monitoring its changes with the least cost and time. The purpose of this study was to investigate the structural diversity of beech stands using a set of quantitative indicators based on the closest neighbor including uniform angle indicators, mingling, distance to neighborhoods, and diameter and height differentiation in the regeneration and degradation phases were carried out in Darabkola forest, Mazandaran. Six one-hectare sample plots were established in regeneration and degradation phases (three sample plots in each phase). In each plot, nine subplots (each 900 m2 ) were dispersed at a distance of 30 m. The diameter at breast height, tree height, the distance and angle among trees were measured for the nearest beech tree to the center of the sample plot as the control tree and three neighboring trees at the nearest distance to the control tree. The mean of uniform angle indices, species mingling, diameter and height differentiation, and distance index were 0.54, 0.51, 0.38, 0.54, and 4.13 in the regeneration phase, while these values were 51.0, 33.0, 43.0, 35.0 and 44.5 in the degradation phase, respectively. Therefore, using data from structural quantization of untouched beech stands, it is possible to assess their development stages and the results of forest management activities.

    Keywords: Beech, Forest structure, Mingling, Quantification
  • Parisa Abasian, Pedram Attarod*, Seyed Mohammad Moein Sadeghi, Vilma Bayramzadeh Pages 33-46

    The aim of the present study was to estimate the canopy water storage capacity (S) and ratio of mean evaporation rate from the wet canopy to the mean rainfall intensity ( E / R ) and the direct throughfall coefficient (p) of a Picea abies plantation in a semi-humid climate using the regression methods in Kelardasht, North of Iran. To measure gross rainfall (Pg), four rain-gauges were installed in an open space adjacent to the stand and throughfall (Tf) measured using the twenty rain-gauges which randomly located beneath the canopy cover. Rainfall interception (I) was calculated as the difference between Pg and Tf. Twenty-one rainfall events were recorded with a cumulative depth of 380.1 mm. The Tfand Tf% were recorded 48.8% and 39.6% of the incident rainfall on the cumulative-based and event-based (each Pg), respectively. Positive linear correlation was observed between I and Pg (r = 0.92) and logarithmic correlation was established between Tf% and Pg (R2 = 0.43). The mean value of p, S, and E / R were estimated to be 0.34, 2.15 mm, and 0.43, respectively. Awareness of p and S values can be applied for appropriate silvicultural treatments in forest stands with respect to climate and rainfall.

    Keywords: Canopy water storage capacity, Picea abies, Plantation, Throughfall
  • Esmaeil Pirali Kheirabadi*, Seyed Pezhman Hosseini Shekarabi Pages 47-57

    In this study, different produced extruded commercial fish feeds in Chaharmahal-V- Bakhtiari Province investigated with the aim of determining growth indices and carcass composition of fingerlings rainbow trout. Total of 3600 rainbow trout Juveniles with initial average weight of 80±2.4 gr, were subjected in triplicate to four diets of 1, 2, 3 and 4 and in a completely randomized design for 130 days. At the end of experiment, 10 fish (294.77.3 g) from each tank were randomly sampled and chemical carcass composition (i.e. protein, lipid, ash and moisture) were measured. The highest body weight gain and daily weight gain were calculated in treatment 1 compared to others (p<0.05). Food conversion ratio (FCR) were lower in both 1 and 3 treatments than other groups (p<0.05). The maximum crude protein of fish fillet was obtained in treatment 1 and the lowest was measured in treatment 2 (p<0.05), but the fat content had not any significant differences among treatments (p>0.05). The highest and lowest fillet ash percent was seen in treatments 1 and 2, respectively (p<0.05). Treatments 1 and 2 were contained the highest and lowest amount of calcium and phosphorous, respectively (p<0.05). In conclusion, growth performances and carcass chemical composition of rainbow trout were not similar which could be related different levels of crude protein of commercial diets, which produced in Chaharmahal-V-Bakhtiari feed factories.

    Keywords: Carcass quality, Chaharmahal-V-Bakhtiari, Fish feed, Growth, Rainbow trout
  • Seyed Abdolmajid Mousavi* Pages 59-78

    The present study was carried out in Karun 4 Dam lake, Chaharmahal-v-Bakhtiari province with the aim of tropic determination and assessing some of the relationships between physical, chemical and biological properties of water from March, 2011 to 2012. Three stations were selected in the dam: one station near the dam wall and two stations at the entrance of Urmand and Bazoft rivers, respectively. Some of physicochemical properties of water including temperature, turbidity, hardness, temperature, pH, dissolved oxygen, biological oxygen demand, chemical oxygen demand, total soluble solids, total suspended solids, nitrates and phosphoric acid, as well as biological properties such as phytoplankton identification and counting, chlorophyll a were monthly evaluated. Based on the present results, 5 branches and 30 species of phytoplankton were identified with the most frequency of Bacillariophyta (17 species), Chlorophyta (6 species), Chrysophyta (4 species), Dinophyta (2 species), and Cyanophyta (1 species), respectively. The maximum and minimum chlorophyll a content were obtained in June (4.9 μg L-1) and its minimum in February (2.1 μg L-1), respectively. Findings of the current research showed that chlorophyll a concentration correlates with the temperature, while no correlation was found with the suspended solids (P> 0.01). On the other hand, chlorophyll a content and phytoplankton diversity showed a significant negative correlation with transparency, total nitrogen, and total phosphorus (P <0.01). The highest and lowest richness index was observed in summer (0.061117) and in autumn (0.058), respectively. The Simpson species diversity index was also reached to the highest and lowest value in spring (0.98889) and autumn (0.9905), respectively.

    Keywords: Phytoplankton, Chlorophyll a, Karoun 4, Physicochemical parameters, Trophy
  • Seyed Abdolmajid Mousavi * Pages 59-78

    The present study was carried out in Karun 4 Dam lake, Chaharmahal-v-Bakhtiari province with the aim of tropic determination and assessing some of the relationships between physical, chemical and biological properties of water from March, 2011 to 2012. Three stations were selected in the dam: one station near the dam wall and two stations at the entrance of Urmand and Bazoft rivers, respectively. Some of physicochemical properties of water including temperature, turbidity, hardness, temperature, pH, dissolved oxygen, biological oxygen demand, chemical oxygen demand, total soluble solids, total suspended solids, nitrates and phosphoric acid, as well as biological properties such as phytoplankton identification and counting, chlorophyll a were monthly evaluated. Based on the present results, 5 branches and 30 species of phytoplankton were identified with the most frequency of Bacillariophyta (17 species), Chlorophyta (6 species), Chrysophyta (4 species), Dinophyta (2 species), and Cyanophyta (1 species), respectively. The maximum and minimum chlorophyll a content were obtained in June (4.9 μg L-1) and its minimum in February (2.1 μg L-1), respectively. Findings of the current research showed that chlorophyll a concentration correlates with the temperature, while no correlation was found with the suspended solids (P> 0.01). On the other hand, chlorophyll a content and phytoplankton diversity showed a significant negative correlation with transparency, total nitrogen, and total phosphorus (P <0.01). The highest and lowest richness index was observed in summer (0.061117) and in autumn (0.058), respectively. The Simpson species diversity index was also reached to the highest and lowest value in spring (0.98889) and autumn (0.9905), respectively.

    Keywords: Phytoplankton, Chlorophyll a, Karoun 4, Physicochemical parameters, Trophy
  • Maliheh Akhtari*, Mehdi Arefkhani Pages 79-89

    This study was conducted to evaluate the effect of some cellulosic materials such as sawdust and alphacellulose (cotton linter) for purification industrial and urban wastewater and their effects on the absorption of some elements (No3, Na, K) and heavy metals (Cd, Cr, Zn). Due to very low amounts of chromium, cadmium and nitrates in the wastewater samples, the chromium and cadmium chloride solution with a concentration of 20 ppm and sodium nitrate solution with a concentration of 60 ppm were used. The results showed that among the absorbents, mixture of wood sawdust and alpha-cellulose had the same effect on sodium and zinc absorption compared to sawdust. Absorbents did not affect the potassium uptake from wastewater, but had a significant effect on the absorption of chromium and cadmium. The amount of chromium in the control sample was 27 mgL-1 to 3.76 mgL-1 after exposure to the sawdust absorbent and 4.4 mgL-1 in the mixture of sawdust and linter absorbent. The amount of cadmium decreased from 22 mgL-1 in control sample to 1.5 mgL-1 (coefficient of 93.18%) after exposure to the mixed sawdust and alpha-cellulose and 0.88 mgL-1 in sawdust treatment (coefficient of 96%). Absorbents had also no significant effect on nitrate absorption in sodium nitrate solution.

    Keywords: Heavy metals, Industrial wastewater, Removal efficiency, Urban wastewater